Чрез изкуствения интелект служителите проверяват 20 пъти по-бързо за нарушители Шофьорите в

...
Чрез изкуствения интелект служителите проверяват 20 пъти по-бързо за нарушители Шофьорите в
Коментари Харесай

Система за умно паркиране показва къде в Пловдив има свободни места

Чрез изкуствения интелект служителите ревизират 20 пъти по-бързо за нарушители
Шофьорите в Пловдив ще могат в действително време да ревизират през телефоните си къде в синята зона има свободни места. Това ще бъде допустимо с помощта на технологията VISCAR, която компанията, спечелила поръчката, внедрява в системата за мъдро паркиране.

За задачата по колите на общинското дружество " Паркиране и репатриране " се инсталират камери, които сканират постоянно

" Новата технология доста ще подкрепи чиновниците на синята зона. Има и допълващи изгоди за общината ", сподели кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Той уточни, че дигитализацията и образованието на чиновниците по какъв начин да работят с новата инсталация са извънредно значими, с цел да може другите зони за паркиране да бъдат проследявани автоматизирано.

9 са екипите, които от понеделник до събота ревизират дали спрелите в синята зона на Пловдив си заплащат. По данни на шефа на общинското дружество Ненко Калакунов приблизително дневно те поставят 60 скоби на нарушители

В последния месец обаче паралелно с тях обикаля и кола, оборудвана с виждащи в двете направления камери, GPS, бордови компютър и платка с изкуствен интелект.

Той засича в действително време цвета, марката и модела на колата, хваща регистрационния номер и вижда дали водачът е заплатил, дали има пропуск за съответната улица.

Тази информация чиновниците виждат на таблет и в случай че има неправда, слизат и ревизират за ваучър на таблото. В колите има и принтери, с които се издават фишове на нарушителите.

" Има опция системата да бъде интегрирана с разнообразни регистри, с цел да се вижда дали колите имат гражданска отговорност и годишен механически обзор и дали са в неразрешена зона ", уточни Николай Недялков, изпълнителен шеф на компанията, внедрила системата. По думите му тя няма аналог в България

Вече имало и запитвания от други градове, които желали да видят по какъв начин тъкмо е построена, с цел да приложат пловдивските нововъведения.

Щом камерите на колата сканират регистрационния номер, с изключение на информацията дали някой е платил чиновниците виждат и за какъв брой време е платил. Данните може да се употребяват и за правене на отчет за натовареността на обособените региони, с цел да може градската администрация да взема решения в тази тенденция.

" Това не коства нищо на община Пловдив, то е обвързвано със системата ", сподели Недялков. Според него технологията е евтина, практична и комфортна за потребление. Изкуственият разсъдък непрекъснато се самообучава, с цел да прави по-добре разпознаването.

Следващата стъпка за умното паркиране е консолидиране на паркоматите в системата. В момента хората губят време, в случай че не желаят да платят с есемес.

Трябва да се разходят до машината, да вземат талонче и да се върнат при автомобила, с цел да го слагат на таблото. Освен това се затруднява и процесът на инспекциите - в случай че системата покаже, че водачът не е платил, чиновниците слизат и гледат дали е поставил записка.

" От самото начало, когато Пловдив стартира с монтиране на първите 3 паркомата, имаме спогодба и опция те да разрешават монтиране на клавиатура ", сподели Ненко Калакунов.

По този метод водачите ще изписват регистрационния си номер на машината и в системата автоматизирано ще се появява информацията, че са платили и ще отпадне нуждата от непотребни разходки.  Директорът на общинското дружество уточни още, че персонално е тествал новата технология за сканиране.

" Преди 15 минути слязох от колата. Поне 20 пъти по-бързо направих инспекцията от хората, които вървят по улицата ", изясни Калакунов. Той също е впечатлен от това какви подробни разбори ще могат да се вършат, щом системата стартира да се употребява изцяло в града.

За него не е значимо какъв брой са санкционираните водачи, а че проверките стават по-лесни и ефикасни

Автоматизацията разрешава всички коли да бъдат сканирани, а не чиновник да избира дали да ревизира някого, или не. По думите на Николай Недялков през март ще започват тестванията на мобилно приложение за рейсовете.

" Идеята е през телефона посредством банкова карта да може да се купи превозен документ, човек да се качи, да го валидира и да пътува, без да търси кеш ", съобщи изпълнителният шеф.

За да влезе в приложимост приложението, би трябвало общината да подаде документи и да бъде осъществен одит.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР